Zagonetka koja to nije!


Mnogo je nas koji u kući imamo đaka prvaka i svi, bez izuzetka, možemo potvrditi da je to jedna vrlo interesantna novina i sasvim posebno iskustvo. Isto tako sam sigurna da je svim roditeljima svaki radni dan ispunjen novim dogodovštinama, neočekivanim izjavama, neobičnim zaključcima i da se često nađu u situaciji kada ama baš nikakve predstave nemaju kako da odreaguju i šta da djeci odgovore. Mene takve situacije veoma često snalaze i uvijek se zapitam kako ih druge mame i tate rješavaju, koji je njihov ključ??? 🙂 Inače, često zapišem neku zanimljivu dogodovštinu i to iz više razloga. Kao prvo – bude mi neopisivo drago kada poslije nekog vremena naiđem na ono što sam napisala i podsjetim se određenog događaja. Kao drugo – nekada kad pročitam zapisano, odjednom mi se ukaže rešenje za „muku“ koja me snašla. Kao treće – volim da piskaram pa to ti je 🙂 !!!

Događaj koji ću sada opisati, zbio se prije par nedelja. Vuki se vratio iz škole i pošto se „malo odmorio i predahnuo“, uzeo je da završi domaći. Ovog puta je jedan od zadataka bio da djeca riješe određene zagonetke i napišu odgovor ispod svake od njih. Pošto gos’n Vukiju nije baš najjasnije bilo o čemu se radi, priteknem u pomoć kao vrsni poznavalac zagonetki, pitalica, brzalica, izreka i ostalih jezičkih „drangulija“. Prve dvije smo nekako i savladali, ali zato treća…. Treću zagonetku ću zapamtiti od danas pa zauvijek, a i poslije i još nakon tog poslije 🙂 ! Naime, treća zagonetka je glasila ovako (pretpostavljam da je svi znaju):

Šareno je – zmija nije,

rogato je – koza nije,

tovar nosi – a konj nije!

I, krenemo nas dvoje u zajedničku analizu, ne bismo li kako došli do rješenja, ali stvar se zakomplikovala i to opasno 🙂 . Kažem ja Vukiju da pročita nekoliko puta, da dobro razmisli i da pokuša da zaključi o čemu se radi. Misli on, misli, čita, mrmlja sebi u bradu, ali ništa. Ma ni da mrdne! Pitam ga da li ima bilo kakve asocijacije na osnovu onoga što mu u knjizi piše, kaže on da nema. Da mu ništa živo ne pada na pamet. Dalje ću situaciju prikazati pomoću dijaloga koji se tada odvijao…

– Pa, da li ti bar nešto pada na pamet?

– Ne, ništa! Jedino što znam je da rješenje nije zmija, koza i konj, ali zato može biti bilo šta drugo, uhhhhh……

– Pa nije baš bilo šta, takođe je životinja u pitanju, da ti pomognem malo.

– Životinja??? Rogata, šarena, sa tovarom??? Ja ne znam ni jednu takvu, ali stvarno! Šta sad da radim, ljutiće se učiteljica!

– Pa samo malo razmisli, koja životinja ima rogove a nosi i tovar, znači, nosi nešto na leđima? ‘Ajde probaj, nije teško!

– Ne znam, pojma nemam, strašno….

– Dobro, pomoći ću ti ovu, PUŽ je u pitanju, napiši ispod zagonetke…Iako mislim da si mogao sam da riješiš… – ovo je bila ona obavezna završna rečenica 🙂 . Međutim, reakciju svakako nisam očekivala…

– Molim??? Puž??? Kakav puž??? Ja to ne prihvatam!!!

– Molim??? Kako to misliš – ne prihvataš? Pa PUŽ je rješenje, znaš li koliko je stara ta zagonetka, nema ko….

– Ja ne priznajem taj odgovor! Ja ću to da kažem i učiteljici! Kakav šareni puž??? ‘Ajde, kaži mi ti, da li si ikad vidjela šarenog puža??? Ja sam vidio samo sive sa braon kućicom, to nije šareno, to su samo dvije boje! To NIKAKO NIJE dobra asocijacija!!

– Ali ima rogove, nosi tovar… – pokušavam da se snađem u tom ogromnom PUŽEVSKOM revoltu, međutim, neuspješno. Potpuno neuspješno…

– Rogovi u redu, ali tovar??? To je kao da kažeš da je nama glava tovar! Pa ne može da bude tovar ono sa čim se puž rodio! Tovar se stavi nekome na leđa ili u ruke, zato se tako i zove! Puž od rođenja ima kućicu i njemu to sigurno nije tovar! Ni to nije dobra asocijacija! Ovo je neuspješna zagonetka i ja je ne prihvatam! Nikako!!!

Dok ovo pišem, hvata me smijeh, ali tada mi je bilo sve samo ne smiješno. Vjerujte da pojma nisam imala šta da odgovorim. Jedino što sam očekivala je bilo da uslijedi kakva tužba po pitanju zagonetke o pužu, od strane Vuka Stojkića, iz razreda tog i tog, sa adrese te i te, a sa dokazima tim i tim. Ja prva u školi predajem predmet na kom učim djecu da mogu bilo šta iz te oblasti da dokažu, ukoliko imaju čvrste i ispravne argumente, bez obzira kakvo je moje mišljenje i tumačenje. I evo sada argumenata, doduše na drugom polju, ali tu su! Čvrsti kao stijena! I šta ja da kažem?!

Slušaj, Vuče Stefanoviću Karadžiću, ako si negdje gore i ako me čuješ, ovo je tvoj posao, pa daj neki znak, učini nešto, spasi me šarenog puža i njegovog tovara! Evo ti ovdje imenjak, pa riješite problem, samo mene ne miješajte! Nikad ništa protiv tog puža nisam imala pa neću ni ubuduće. Za ostale ne odgovaram 🙂 !

I, za kraj, evo Vukijevog predloga za spornu zagonetku:

Sivo je – zmija nije (veliki broj zmija je takođe i sive boje, nisu samo šarene, kako to gospodin objašnjava!),

rogato je – koza nije (to može, sasvim se uklapa!),

kuću nosi – kornjača nije (kaže, logičnije je i jasnije, a opet je zagonetka!)

🙂 🙂 🙂

4 mišljenja na „Zagonetka koja to nije!

  1. Nedavno sam imala sličnu raspravu na temu „Puna škola đaka, niotkuda vrata“: kakve to veze ima – škola i đaci (koji ulaze na vrata, svakako) i lubenica sa onim semenkama koje su u njoj od nastanka i nisu u lubenicu ušle…itd. 😀
    Potpuno te razumem. 😉

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s