Milicija za strane jezike


Iako je 2015. godina u opticaju tek nepuna dva mjeseca, moj sin Vuki već danima uporno piše pisma Djeda Mrazu. Po njegovoj teoriji, pošto ima mnogo stvari koje želi da naruči, da počne sa pisanjem na vrijeme. Ono što želi da dobije uključuje čitavu kolekciju robota, a za svakog je neophodno napisati po jedno pismo, da Djeda Mrazu bude lakše kad bude čitao. Da se ne zbuni slučajno! Do sada sam izbrojala ukupno sedamnaest pisama. Pisana su zlatnim flomasterom i svako je uredno urolano i upakovano u jednu veliku kovertu. Još kod desetog primjerka došla je u pitanje sudbina te nesretne koverte, ali održala se nekako, dobra Vukijeva organizacija je spasila :-D! Moj zadatak u čitavom tom procesu je da pisma pošaljem poštom i da tačno adresiram, da ne završe na pogrešnom mjestu. Takve sam instrukcije dobila, nema šale! Inače, kolekcija robota koju Vuki želi se svakim danom širi. Jeste, nekim čudom uvijek iskoči po neka nova vrsta i kad taj novitet prođe Vukijevu obradu i proceduru, začas se nađe u velikoj bijeloj koverti. Inače, svaki od njih košta čitavo bogatstvo. Da kojim slučajem stvarno negdje postoji Djeda Mraz, bankrotirao bi čim bi primio ova pisma. Ali, kako Vuki kaže, zna da su roboti skupi, zato ih i traži od Djeda Mraza, a ne od nas :-)….

Kad se cijela ova stvar oko pisama zahuktala, uzmem ja nekoliko primjeraka da vidim šta to sve u njima piše. Sva su bila identična, jedino se ime robota mijenjalo. Međutim, ono što je meni zapalo za oko jeste da je u svakom pismu umjesto riječi VELIKI, Vuki koristio englesku riječ BIG. To je ovako izgledalo: „Dragi Djeda Mraze, molim te, donesi mi za Novu Godinu jednog BIG Robosapiensa.“ Pa onda sledeće: „Dragi Djeda Mraze, molim te, donesi mi za Novu Godinu jednog BIG Tribota.“ I tako u svakom pismu. Zainteresovalo me šta je razlog ovoj kombinaciji engleskog i srpskog jezika, pa sam od dotičnog zatražila objašnjenje. Ispostavilo se da je bilo vrlo logično:

– Kako zašto koristim riječ BIG? Pa zato što ima mnogo manje slova nego riječ VELIKI! Umorim se dok sve napišem, pa mi je tako lakše!

– Ali zar ne moraš poslije toga da pišeš imena robota koja su prilično dugačka: Robosapiens, Femisapiens, Roboraptor…?

– Pa kako ne razumiješ, baš zbog toga i pišem BIG, da se malo odmorim prije tih dugačkih riječi!!!

Pa ono nije da nema logike. Čovjek je praktičan, nema šta. Međutim, ne dam se ja, tjeram priču i dalje:

– Dobro, ali ako već pišeš, treba sve da bude napisano na istom jeziku – od početka do kraja. Ne treba miješati dva različita.

– Je li to neki zakon o jezicima? Misliš li da će doći MILICIJA ZA STRANE JEZIKE da me uhapsi? – Upita me Vuki sasvim ozbiljno, jer je to očigledno bio jedini način koji bi omeo njegov način pisanja :-D.

– Ma neeeee, ne postoji nikakva milicija, nego ti ja samo kažem kako treba….

– E pa, ako nisam prekršio nikakav zakon, onda mogu da pišem kako mi je lakše. Gdje mi je zlatni flomaster? Idem novo pismo da napišem, moram da zamolim Djeda Mraza da mi donese Robokvad!!!

Eto, čovjek radi sve po zakonu i miran je, a ti, Milice, ne gnjavi uzornog građanina! VELIKI i BIG su jedno – isto, šta tu ima da se filozofira! Mada, kad malo bolje razmislim, ne bi bilo loše uvesti tu MILICIJU ZA JEZIKE. Za početak da bude zadužena za ovaj naš, domaći. Bilo bi tu mnooooooogo posla, prije nego što se osnuje i specijalana jedinica za strane jezike. Zamislite samo koliko bi puni zatvori bili prestupnika koji NE ZNAM pišu zajedno! Morali bi nove da grade! A da ne pričam o NEMOGU, NI SAM i NE ĆU, to je već posebna priča. Međutim riješio bi se jedan zaista BIG problem (umorih se, pa da predahnem malo :-)!). Ima ovaj moj Vuki viziju, nema šta!!! 😉 😉 😉

2 mišljenja na „Milicija za strane jezike

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s