Ananas dijeta


Prođoše i ovi mnogobrojni praznici i pojedosmo sve te predivne đakonije. Danima smo pekli, pržili, kuvali, mutili, pa onda sve to krckali, mljackali, srkali, listili… Bogme, nakupilo se kalorija. Nakupilo se toliko da bismo ih rado podijelili sa drugima, ako imaju gdje da ih smjeste naravno :-). Evo ja bih prva pokazala svoju velikodušnost i nesebičnost, mada sumnjam da bi bilo nekog većeg interesovanja, sve je već odavno popunjeno i prepunjeno. Kao poslijedica praznika dešava se da ljudi u januaru ne hodaju, nego se kotrljaju! Baš sam prekjuče predložila mojima da malo odemo do centra grada i da se prokotrljamo kroz Knez Mihajlovu. Bio prelijep, sunčan dan, šteta da se kotrljamo po kući…Inače, kod nas se za vrijeme praznika stalno nešto spremalo. Nismo nigdje putovali, sve što se čekalo dočekali smo kod kuće. Doduše, budžet nam je dozvoljavao da otputujemo eventualno do Male Moštanice, ali smo na kraju ipak odustali i posvetili se kućnom gomilanju i taloženju kalorija. Na primjer, ovu drugu Novu Godinu dočekali smo uz kiflice i pitu prikazane na priloženoj fotografiji. Pošto odavno važi pravilo da ništa što nije slikano i postavljeno na neku od društvenih mreža nije se ni desilo, onda sam to pravilo i ispoštovala. I eto, stvarno smo jeli slatku pitu i kiflice čiji naziv glasi MEKANE KAO DUŠA! Tako piše u receptu i moram priznati da se sasvim uklapa u opis kiflica. Bile su mekane kao duša, a s dušom smo ih i jeli. E sad, što se duša ne goji, već stomak i ostale površine, to je već druga stvar. Nije naziv kriv!

Nego, da ne dužim više o tome ŠTA se sve jelo u prethodnom periodu. Trajalo bi to u nedogled. Sada se nameće pitanje KAKO se svega toga osloboditi? Kako vratiti sposobnost samostalnog vezivanja pertli na sopstvenim cipelama?? Kako ponovo uskladiti omiljene pantalone sa normalnim, ravnomjernim disanjem, bez vrtoglavice??? Pošto sam na raspustu (pardon, učenici su na raspustu, mi se samo uklapamo u njihov raspored ;-)!) imam nešto malo slobodnog vremena, pa sam istraživala na koji način sve čovjek može da se oslobodi viška kilograma. Svašta sam pročitala, moram priznati! Dobro, ima tu i pametnih savjeta koji uključuju umjerenu ishranu, vježbe, šetnje, dosta tečnosti… Međutim, mnogo više ima nekakvih ultra brzih dijeta, mega efikasnih detoks tretmana, čarobnih napitaka, melema koji otapaju celulit za bukvalno tri sata, ma nema šta sve nisam našla. U moje vrijeme su se tako pričali vicevi. Sjećam se, bio je popularan vic o Ananas dijeti koji glasi ovako: pita jedna žena prijateljicu kako je smršala? Ona joj odgovori da je praktikovala Ananas dijetu. Onda je ova opet pita kakva je to dijeta, a prijateljica joj odgovori: „Jedeš sve osim ananasa!“ Bez zamjerke, meni se ovaj vic savršeno uklapa u današnje savjete i recepte za mršavljenje. I uvijek su ti savjeti praćeni nekim bombastičnim naslovima: KAKO IZGUBITI ŠEST KILOGRAMA ZA DVADESET ČETIRI SATA, KAKO IZGUBITI TRI CENTIMETRA U STRUKU ZA SVEGA DAN IPO, KAKO FANTASTIČNO SMRŠATI, A JESTI SVE KAO I OBIČNO, DVA SASTOJKA KOJA BUKVALNO PRŽE SALO… Čitajući sve ovo nisam mogla a da ne steknem utisak da je skidanje kilograma jedan običan „mačiji kašalj“. Čak sam se zabrinula da ću možda pretjerano smršati, spržiti se, usukati se, ako ne budem vodila računa koliko dugo držim dijetu. Jer ako se šest kilograma gubi za dvadeset četiri sata, šta bi od mene ostalo poslije sedam dana? Ako se struk smanjuje tri centimetra za dan ipo, da li ću poslije šest dana moći nesmetano da se opašem gumicom za tegle umjesto kaišem?? O ovim sastojcima koji prže salo ne smijem ni da razmišljam! Lično, mislim da su to neke dvije vrste jake kiseline, jer šta drugo može tako BUKVALNO da ga sprži i to pretpostavljam u nekom rekordnom vremenskom periodu???

U moru pročitanih naslova i savjeta u vezi mršavljenja, naročito me zainteresovao sledeći: KAKO JE RAMIZA U ČETVRTAK IMALA 74 KG, A U SUBOTU 62 KG? Nikako nisam mogla da ignorišem ovaj naslov i to iz dva razloga: prvi, zato što je kulturno odgovoriti kad te neko nešto pita, a drugi, prosto me interesovalo šta se to desilo sa Ramizom. Drugo je kad su naslovi uopšteni i ne odnose se na neku određenu osobu ili događaj, ali kad ti ovako dramatično saopšte nešto o nekome, ne možeš a da se ne zapitaš šta piše u tekstu i koji je pravi odgovor. Prvo mi je palo na pamet da je Ramiza u četvrtak zapatila neki gadan stomačni virus, a svi znamo kako se takav virus manifestuje i koje su njegove poslijedice mogle biti u subotu. Ipak, biti čak dvanaest kilograma lakši, hmmm, pa ne uklapa se baš! Onda sam se sjetila da sam prije toga čitala o onoj dijetu pomoću koje se za dvadeset četiri sata skida šest kilograma i eto rešenja, sve se uklopilo! Međutim, prevarila sam se i te kako. Jer, ispostavilo se da je Ramiza dva dana jela ogromne količine peršuna (u kombinaciji sa još nečim, ne sjećam se tačno šta je to bilo…) i oslobodila se svega što joj je predstavljalo višak. Pa to je fenomenalo, zar ne??? Poslije sam pročitala i komentare raznih ljudi na tu temu, uglavnom su svi bili zadivljeni i svakako su htjeli htjeli da saznaju koliko je to Ramiza pojela peršuna, da bi se i sami upustili u tu fantastičnu avanturu. Što se mene tiče, iskreno se nadam da je Ramiza ostala živa i zdrava, sa kilogramima ili bez njih. To je ono što sam joj od srca poželjela poslije tolike količine pojedenog peršuna….

Još jedan naslov koji me zaintrigirao glasi: SMRŠAJTE EFIKASNO I ZDRAVO UZ POMOĆ KEFIRA TIBETANSKE GLJIVE. Vjerujte, uopšte ne sumnjam u efikasnost Tibetanske gljive. Sigurna sam da je i kefir koji se od nje pravi svakako zdrav i da bez greške čisti organizam. Ali zaboga, dragi dobronamjerni novinari, kako vi zamišljate da ja stignem do te gljive??? Šta vi mislite, da ja svakog zimskog raspusta idem na Tibet, čisto onako, da ubijem vrijeme i prošetam??? Pa dobro, priznajem, bilo bi to zaista divno, i sigurno bih se svojski potrudila da pronađem tu čuvenu gljivu, pa čak i da napravim kefir od nje! Ali dok ne odem, dajte nešto bliže, neku Beogradsku gljivu ili Mirijevsku, tako nešto. Pišite o nekom kefiru koji se pravi od šampinjona, može i onih mariniranih, blizu mi je tu Maxi, pa da odmah kupim, pročistim organizam i izvršim detoksikaciju. Pustite vi mene Tibeta sada! Ili ste možda naslovom htjeli da nam kažete da je mršavljenje poslije novogodišnjih praznika moguće koliko i spravljanje kefira od Tibetanske gljive u Beogradu. To mi nekako više ima logike.

Nego, da ja vama kažem nešto, onako iskreno i sa emocijama – koju god dijetu da sam ikada pronašla i držala, nikad nijedna nije upalila kao ona stara dobra PROSVETARSKA DIJETA. Ma nema šanse da omane, smršaš za tili čas, pročisti ti organizam, ten ti se proljepša… Koji je recept, pitate? Pa evo, reći ću vam, nije neka filozofija. Jedino, a ujedno i najvažnije pravilo je da budete zaposleni u prosveti, po mogućnosti da to bude predškolsko, osnovno ili srednje obrazovanje. Po nekom nepisanom rasporedu, dijeta se sprovodi dva puta mjesečno po deset dana, od 11. do 21. i 26. do 06. u mjesecu. Zašto baš tada? Pa postoji određena slučajnost u vezi sa datumima, jer platu primamo iz dva puta (prevelika je, pa ne može cijela odjednom da stane na račun!), 06. i 21. u mjesecu. I sad, u vezi sa tim, kompletna dijeta bi glasila ovako: prvih pet dana po primanju određenog dijela plate, unositi sve što se može unijeti. Sledećih deset dana (do sledećeg dijela plate) unositi što više tečnosti, vježbati i šetati, ukoliko prije šetnje ne padnete u nesvijest. Minimalno unositi proteine i ugljene hidrate, ojačati odbrambeni sistem organizma pojačanim unosom vitamina C (kupus na 17 načina). U vrijeme praznika, Prosvetarska dijeta se produžava za još četiri dana, jer se organizam i novčanik preforsiraju dok se sve uspješno dočeka i proslavi. Samim tim je i detoksikacija duža i rigoroznija. Odlična je ovo dijeta. Izvini, Tibetanska gljivo, ali ti nikada nećeš moći da imaš efekte kao što ima Prosvetarska dijeta, pa možeš po sto puta rasti na Tibetu, a i šire! I ti, Ramiza, džabe tamaniš peršun, ma možeš ga jesti ne od četvrtka do subote, nego i do sledećeg četvrtka, ali ovako smršati nikada nećeš! Provjereno i potvrđeno!!! 😉 😉 😉

4 mišljenja na „Ananas dijeta

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s