Prema najnovijim istraživanjima!


Skuvam ja jutros jednu kafu, dodam malo mlijeka (veoma zdravo!) i sjednem da je onako kulturno posrčem. Naravno, sve se to odvija uz svježe ONLINE vijesti iz različitih izvora informativne prirode. Pijuckam ja tako svoj čarobni napitak, gustiram u sve šesnaest, kad eto ti iskoči odnekud tekst, kaže, Amerikanci izvršili najnovija istraživanja o kafi! Naslov upadljiv, ne možeš da ga promašiš, bockaju te ona velika crvena slova posred čela. Šta je sad, zapitam se, šta su opet zaključili??? Preračunam se na prste, sasvim jasno ispada da je januar mjesec kada bi po najnovijim istraživanjima kafa trebalo da ima pozitivne efekte po nas. Jeste, tako ispada, jer u decembru je bilo suprotno i imali smo sreće što smo uopšte živi svi mi koji je pijemo. U novembru se istraživanje poklapalo sa onim septembarskim, što znači da ni u januaru ne bi smjelo da bude drugačije. Pratim ja naučna istraživanja, redovno se informišem i edukujem, pa nema šanse da mi onda promaknu ti njihovi, nazovimo ih CIK-CAK rezultati. Međutim, pročitavši tekst uvidim da nisam bila u pravu. Ma kakvi! Jer, najnovija istraživanja naučnika sa tog i tog instituta, u toj i toj američkoj državi, pokazala su da kafa izuzetno štetno utiče na naš nervni sistem (i još neke podsistemčiće!), a sve to je utvrđeno na osnovu uzorka od šest hiljada ispitanika. Još je zaključeno da kafa razara nešto u nekom drugom sistemu ljudskog organizma, a sve je to povezano sa trećim sistemom, koji opet direktno utiče na onaj prvi – nervni sistem, čime se krug zatvara. Bilo mi žao onog uzorka od šest hiljada ispitanika, i sva tri njihova razorena sistema kao i podsistemčiće! Dabome, žao mi, nego, šta sad JA da radim? Da li da ignorišem sve ovo? Mogla bih, ali ipak su to naučna istraživanja, znači ozbiljne stvari su u pitanju. Poučena iskustvom ipak nastavim ovog jutra da pijem svoju kafu, jer ubrzo će februar, a sa njim neki novi naučnici i isto tako novi rezultati. Samo bih najiskrenije molila sve te visokoučene ljude da usaglase stavove i da ostave tu mučenu kafu na miru bar pola godine! Nemojte da je istražujete, preklinjem vas! Evo, istražite malo neku drugu tekućinu, sigurno da svaka razara nervni sistem na svoj način, ne možete omanuti!! Samo me pustite da se ujutro razbudim kao čovjek, ništa drugo ne tražim!

Nemojte misliti da ja ne cijenim naučnički rad. Taman posla! Mnogo čemu su tokom vijekova razni eksperti doprinijeli i to na svim mogućim poljima, a tome se mora odati priznanje. Samo mi mnogo smeta što nas stalno bombarduju novim i novim informacijama, a sve na istu temu. Te jedi čokoladu, dobra je, naravno za nervni sistem! Te, ne jedi čokoladu, slabi memoriju! Onda opet, jedi čokoladu, dobra je za koncentraciju! Zatim, ne jedi čokoladu, skraćuje životni vijek! Pa dobro, da jedem il` da ne jedem??? Lijepo se prestravim kad se nađem u blizini ove poslastice. Sve se pitam, ako pojedem kockicu, da li ću se kasnije prepozati u ogledalu, s obzirom na to da su naučnici upozorili da strada memorija. A tek što me jeza podiđe kad vidim tekst koji počinje sa: „Prema najnovijim istraživanjima….“ Još kad to novinari onako stručno dotjeraju, nafiluju, nalickaju, pa ima da te nema i to sa sve kafom, čokoladom, šećerom i ostalim strahotama iz ozloglašene grupe bijelih smrti, kako to popularno sada nazivaju! Bogme, često steknem utisak da su neka od istraživanja sproveli upravo novinari, čisto da bi popunili prostor, drugog objašnjenja nema. Na primjer, jedino tako mogu objasniti sledećih nekoliko interesantnih istraživačkih rezultata i zaključaka. Pa evo, da vam ih prezentujem :-):

1) NEDAVNA ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA DA SU LJUDI NAJSREĆNIJI SUBOTOM U 19:25. Hmmmm, vidi ti ovo! Nije ni 19:00, ni 19:30, nego baš u 19:25! I to subota! Dobro, to još i mogu da shvatim, vikend je, sutra se takođe ne radi i tu postoji neka logika. Ali, brate-naučniče, što baš u 19:25? Što mi stvaraš pritisak? Možda bih ja bila najsrećnija u 19:28, ali pošto se ne uklapa u rezultate istraživanja, onda se to ne bi ni važilo, koliko sam shvatila???

2) REZULTATI ISTRAŽIVANJA SU POKAZALI DA MULTITASKING SMANJUJE MOZAK. Iskreno, nije mi bilo drago kad sam ovo pročitala. Pošto je taj isti multitasking (inače stara srpska riječ!) konstantno prisutan u mom životu, da bih mogla sve da postignem i uklopim, zapitala sam se koliko mozga mi je ostalo u glavi? Naravno, ako ga uopšte još i imam, jer naučnici nisu naveli kojom brzinom se smanjuje. Da li se to mjeri u centimetrima, milimetrima, gramima…? Da li to ide po danu, satu, sekundi?  Ne znam, nisam pametna! Eto dokaza, čim kažem da ne znam i nisam pametna, znači nešto se dešava! Auuuuu….

3) NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA DA SU KRUPNIJE ŽENE PAMETNIJE. I šta sad ja tu mogu da zaključim? Da one koje nisu krupne spadaju u skroz suprotnu kategoriju što se pameti tiče. Logički gledano tako ispada. Molim vas, ne ljutite se, vi koje niste krupne, to naučnici kažu, ne ja. Taman posla! Ja bih samo imala jedno pitanje na tu temu: pošto često mijenjam težinu, pa sam nekad krupna, a nekad ne, da li to onda znači da sam isto tako nekad pametna, a nekad ne? Gospodo naučnici, prosvijetlite me, jer živa nisam! Još kad svemu tome dodam i ono smanjivanje mozga zbog multitaskinga, šta će od mene ostati, ŠTA??? Molim vas, istražite!!!

4) ISTRAŽIVANJA SPROVEDENA NA UGLEDNOM INSTITUTU POKAZALA SU DA SU RODITELJI NAJVEĆI LAŽOVI. Dozvolićete, ako to ugledni institut kaže, onda je to tako. Zamislite kako je lijepo da dijete čuje kako je naučno dokazano da su mu roditelji kompletni lažovi. Pa to je divan primjer, kao i nesvakidašnja motivacija za njegov dalji rast i razvoj.  Bravo, naučnici, bravo!!! Svijetla nam se budućnost smiješi, kažem ja lijepo. Ali ne vjerujte mi ni to, sve lažem, dokazano je!!!!

5) ISTRAŽIVANJA SU DOKAZALA DA ŽENE NAJGORE IZGLEDAJU SRIJEDOM U 15:30. Dobro, ovo mora biti da je u vezi sa onom srećnom subotom, nema druge. Garant je to ista grupa naučnika, pošto imamo takođe precizno određen dan i vrijeme. Ne znam, ja srijedom radim jutarnju smjenu, što znači da ustajem prije 5h, putujem do posla, održim šest časova, putujem po jedno dijete, pa po drugo. Često dođem kući baš oko 15:30 i stvarno budem umorna, ali ne budem baš takva grdoba kako su to naučnici istraživanjem dokazali. Nisam baš najsvježija, ali nemojmo pretjerivati, dragi moji učeni ljudi, imajte malo milosti!

Ovo su bila samo neka od velikog broja naučnih otkrića. Sigurno vam je jasno zašto mislim da ovo nema veze sa naučnicima, jer ako ima, teško nama! Po svemu ovome, ja bih bila jedna lažljiva žena, koja je ponekad pametna (što mi zavisi od težine), sa opasno smanjenim mozgom, srećnom subotom i vrhuncem ružnoće srijedom u 15:30. Kad svemu ovome dodam još i onu kafu (koja je dobra, pa nije dobra, pa ipak jeste, pa nije…) i onu nesrećnu čokoladu (koja je štetna, pa nije štetna, pa jeste, pa nije….), zamislite koliko je moj život zanimljiv! A šta tek treba da se istraži….. 😉 😉 😉

10 mišljenja na „Prema najnovijim istraživanjima!

  1. To ti je statistika, ta naša dika – što poželi, to naslika! Ali šta ćeš, kad je na naučnoj osnovi – moramo da istrpimo 🙂
    Dobar tekst da razveseli, a posle i da se čovek zamisli – pored toliko „argumentovanih“ tvrđenja niko više neće morati ništa da razmišlja… sve će se „znati“

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s