Pametni kolači


Danas naš čuveni Vuki puni ni manje ni više nego 6 godina. Kako on kaže, sad je veliki i sve zna, a ima i ženu u vrtiću. Eto, šta mu više treba za srećan život :-)!Naravno, svaki rođendan mora da se proslavi kako treba, pa tako i ovaj. Jedina razlika je u tome što svake godine, kako punimo koji broj više, priča o rođendanu počinje sve ranije. Na primjer, ove godine Vuki već šest mjeseci neumorno priča o tom važnom danu, o proslavi, o poklonima, o drugarima, o poklonima, o pozivnicama, o poklonima, o torti i naravno o poklonima. Ja ga slušam, nekad strpljivo, nekad manje strpljivo, a nekad ga uopšte i ne slušam, već samo klimam glavom, što se takođe računa. I dok se taj neprevaziđeni događaj planira u razmjerama omanje Olimpijade, moja malenkost se najviše bavi, kako bi se to popularno reklo, sastavljanjem menija,utvrđivanjem karte pića i izborom deserta. Desert neizostavno uključuje tortu. Zahvaljujući prijateljima sa one strane Atlantika, torte više nisu samo torte, već je to čitav spektakl, doživljaj – predstava u malom. E sad, da ja mogu da naslažem nekoliko „sunđera“ i nafilujem ih običnim kremom sa 80% margarina, lako bi mi bilo da je ukrasim kako god njegovo veličanstvo-slavljenik poželi. Međutim, to uključuje rizik da nam sledeće godine niko od gostiju ne dođe na proslavu, jer pojesti takvu tortu predstavlja prilično traumatično iskustvo. Prvo, tu je čuveni fondan – smjesa sa nepreglednom masom šećera koji pri svakom zalogaju udara ravno u centar mozga. Kad se pređe ta prva prepreka, eto ti „sunđera“! Tu nema mnogo filozofije – bukvalno jedeš sunđer, e sad, šta ja znam, možda ima ljudi kojima se to i dopada…I na kraju dolazi krem, živi margarin, trajno ti se zalijepi za nepce, i ne postoji garancija da će isti ikada otići dalje svojim putem. Da bismo ipak slavili rođendan i sledeće godine, i da nam dosadašnji gosti ne bi imali u kalendaru 19. pa odmah poslije 21. oktobar, izbor torte mora da bude pun pogodak. I eto, dođosmo do srži problema! Kao što već rekoh, sticajem već poznatih okolnosti, i ja počnem tom situacijom da se bavim mnogo ranije, i moram priznati, došla sam do raznih zaključaka. Prvo, sjetila sam se rođendana kada sam bila mala, a stvarno sam to bila iako mi Vuki ne vjeruje. Tada su se pravile one čuvene torte od 36 kora, od kojih se svaka posebno mutila, i to često ručno, pa dok umutiš bjelanca, pa žumanca, ruka ti se poslije još sat vremena samostalno vrti u krug, naravno u smjeru kazaljke na satu, jer tako se jaja mute. Zato je bilo poželjno praviti je dan ranije, da ne bi goste dočekao u tom stanju. Svih 36 kora peklo se u plehu bez pek papira, a materijal plehova je bio takav da je samo osoba sa posebnom psihološkom obukom i pripremom mogla da pristupi odvajanju pečenih kora od istog. Onda, tu su i čuveni kremovi! Obično je tadašnja torta obavezno imala 17 kremova i to sve različitih ukusa, a kakav bi to krem bio da se ne muti na pari, moliću lijepo. Staviš jednu šerpu sa vodom, pa onda drugu sa kremom i mutiš, mutiš, mutiš…Ruka ti lagano gori od one pare, ali ti herojski stiskaš zube i mutiš, mutiš, mutiš…Poslije nekih 7 sati pojavi se dugo očekivani trag na dnu šerpe, a to nam govori da je krem, zamislite, gotov. Do tada, ruka ti je duplo veća zbog one pare, lice se proširilo, oči iskolačile, ali nema veze, krem je gotov, stvarno je gotov!!! Dobro, ima poslije još nekog manjeg posla od par sati, ali to nije tako vrijedno pomena, jer je glavno završeno, torta može da se posluži, a ukus je, istina, uvijek bio za pamćenje. Ima i danas takvih torti, čak ih ljudi i prave, ali sada postoje svi mogući uslovi: mikseri, pek papiri, plehovi teflonski, keramički i razni drugi, titanijumske šerpe u kojima se kremovi na pari mute sedam ipo minuta, i svašta lijepg su još ljudi smislili…Ipak, bez obzira na svu tu naprednu tehnologiju, vrste današnjih kolača i torti su sve jednostavnije i jednostavnije. Evo šta sam ja sve pronašla, i ne mogu čudu da se načudim! Prvo, tu su poslastice gotove za svega pola sata, i tada uvijek u nazivu piše da su idealni za iznenadne goste, mada su ovdje kod nas iznenadni gosti danas samo jedan davni istorijski podatak. Moraš se nekome u posjetu najaviti bar 14 dana ranije, ako ti je život mio. Elem, ti polusatni proizvodi podrazumijevaju ili kilogram šlaga sa raznim ukusima, ili torte sa redovima (red Jafa keksa, red čokoladnih bananica, red Noblica…), a vrlo često nose naziv Lijena domaćica, Lijena žena, Lijena majka i sve što je u ženskom rodu, a lijeno je do iznemoglosti. Najravoučenije – ne pravite takvu vrstu torti, jer će svi znati da ste ubitačno lijeni, i da vam nema spasa!!! Dalje, tu su kolači od samo tri sastojka, bez jaja, brašna, maslaca, u suštini, bez ičega, ali dozvolićete, u receptu piše da su najbolji. I još piše, kolači od tri sastojka – pomiješajte ono što imate u kući i eto vam poslastice! Dobro, ja trenutno imam u kući pileći file, Plazma keks i šlag, pa da li to da pomiješam?! Kad smo već kod sastojaka, našla sam recept za sladoled sa samo jednim sastojkom. U redu, lijepo je sve to, ali zašto ne napisati da je to pasirana, pa zamrznuta banana, kakav sladoled! Ili, tu je čuveni Pametni kolač. Tako se zove, jer kako piše, umute se sastojci, stavi se u rernu, a onda ON SAM ZNA da treba da se ispeče donja i gornja kora, a sredina ne, već ostaje kremasta. Pazite, ON ZNA!!! Lično, osjetila sam neku jezu kako me podilazi dok sam čitala o tome kako to kolač misli i zna, pa je samim tim i pametan, ali kad sam se prizvala pameti jasno mi je bilo da je u pitanju samo temperatura i vrijeme pečenja, i tijesto u sredini bude manje pečeno. Prema tome, kolač NE ZNA ništa, nego mi koji ga pečemo! Ne smijem preskočiti ni hleb koji se ne mijesi. Jeste, baš tako, ne mijesi se, a hleb je, i to naravno najukusniji koji ste ikada probali. Nisam zalazila u detalje, nisam imala hrabrosti…Ima tu još svega – kolača gotovih za 10, 5 i 2 minuta, onih koji su gotovi dok skuvate kafu, onih koji se ispeku dok IZNENADNI gosti stignu od ulaza u zgradu do stana, čak mislim da ima i onih bez ijednog sastojka koji se u isto vrijeme ne peku, a gotovi su i prije nego što su vam banuli famozni iznenadni gosti! Da se razumijemo, činjenica je da danas svi radimo, nismo kod kuće, jedva stižemo sve da postignemo, pa nam je samim tim i lakše napraviti nešto jednostavnije. Ipak, ne treba pretjerivati, dajte nesretnom kolaču bar 5 pravih sastojaka, ispecite ga, i pustite goste da vas nekada stvarno iznenade, bude sasvim lijepo, vjerujte!!! Odoh sada da zavirim u frižider, možda mi je gotova neka torta bez ijednog sastojka, a da ja to i ne znam… 😉 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s